Jdi na obsah Jdi na menu
 

Jak správně převážet psa v autě?


Pokud převážíte psa v autě, neměli byste ho nechat řídit. To zní jako legrace jen do okamžiku, kdy s uvědomíte, že pes může řidiči zasáhnout do řízení, pokud mu vleze při jízdě na klín. Pokud vám pes něco při jízdě „pošeptá” jazykem do ucha, určitě budete náchylní trhnout volantem.

Sedadlo smrti je sedadlem smrti nejen pro člověka, ale bohužel velmi často i pro zvíře. Chtěla bych tak apelovat na všechny majitele, kteří vozí psy na předním sedadle, aby to nedělali. Zakazuje to Zákon o provozu na pozemních komunikacích!
 
Za nesprávnou přepravu jak psa, tak i jiného zvířete v osobním automobilu může řidič dostat pokutu až dva tisíce korun. Bodový systém se tohoto přestupku naštěstí netýká. Problém ale je, že nikde není přesně stanoveno, jak zvířata ve voze správně převážet. Nový silniční zákon ukládá v paragrafu 5 řidiči povinnost „zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby.”Takže máte-li psa na klíně nebo volně leží v zavazadlovém prostoru vozu, určitě před policejní kontrolou neobstojíte a pokuta vás nemine. "Je vždy na policistovi v terénu, aby daný případ posoudil. Padesátikilová doga na klíně spolujezdce určitě ideální není," řekl Právu šéf dopravní policie Zdeněk Bambas. Umístění jakéhokoliv bezpečnostního systému vedle řidiče se nedoporučuje - tam pes nepatří stejně jako dítě.
 
Jak tedy přepravovat psa v autě? Můžeme si vybrat z několika možností, jak svého miláčka během cesty zabezpečit. A jak jej můžeme přepravovat se dozvíte dále v příspěvku.
 
Současný trh nabízí opravdu velké množství prostředků, jak psa v autě zabezpečit a učinit zákonu i bezpečnosti zadost - popruhy, mříže, přepravní boxy atp. Musíte ovšem vybírat pečlivě - ne vše, co se tváří jako bezpečnostní prvek, je schopno při nehodě ochránit jak vás, tak vašeho psa. Taková plachta natažená mezi zadní a přední sedačky, ve které se pes může volně pohybovat je spíš zmírněním důsledku, nikoliv jeho zamezením a proto se nemůžeme divit, že jsme to sice mysleli dobře, ale pokutu dostaneme i tak.
 
Jedna taková zkušenost s dopravní nehodou (naštěstí ne naše), kdy byl čtyřkilový pes držen pouze na klíně na přední sedačce spolujezdce.  Naštěstí tehdy byla rychlost pouze 40km/h a pes letěl „jen" na přední sklo - ovšem zvíře utrpělo otřes mozku a majitelka otřes duševní, když se její omráčený miláček nehýbal.  Naštěstí pro psa automobil neměl airbag - ten by psa okamžitě usmrtil.
 
A nyní si představte, že pes má o dvacet kilo více, je na zadní sedačce neupoután a vy musíte „dupnout" na brzdu - zákonitě to pes nepřežije a ještě vám způsobí újmu na zdraví. Zde je pro vás dokonce i několik výsledků testů.
 
Váha psa 20kg, rychlost 50km/h:
·      Pes na zadním platě nad kufrem nepřipoutaný - zaručeně proletí předním sklem a cestou vás udeří velmi silně do hlavy.
·      Pes připoutaný pouze na karabinu vodítka - karabina se okamžitě přetrhne, pes narazí do přední sedačky a řidič může počítat s poraněním zad
·     Pes v přepravním boxu, který není pevně připoután k sedadlu - náraz pes přežije, ale s vážnými poraněními.
 
Takže víte, jak byste měli správně přepravovat zvíře v autě?
 
Psík balancující pod zadním sklem, sedící na klíně spolujezdce, štěňátko pobíhající na sedačkách uvnitř vozu nebo na zadním sedadle polehávající kokršpaněl. I takhle může vypadat přeprava psa.
 
Ani jeden z těchto způsobů není správný. Volný pes uvnitř auta může při prudkém zabrzdění zranit sebe i členy posádky.
 

Takže jak přepravovat psa v autě? Můžeme si vybrat hned z několika možností, jak svého psa (kočku, fretku,…) během cesty zabezpečit. Mezi nejoblíbenější patří přepravní boxy, klece a přepravní tašky určené pro psy a ostatní domácí mazlíčky.

 

Zpět